Selectează o Pagină

Potrivit documentului, plafonul până la care o companie va putea aplica impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor va fi dublat, de la 500.000 de euro la un milion de euro (art.47 lit. c Cod fiscal). Ca urmare a acestei modificări  firmele cu venituri între jumătate de milion și un milion de euro, ce au achitat pana la 31 decembrie 2017 un impozit pe profit în cotă de 16%, vor trece, de la 1 ianuarie 2018, la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1%, în cazul existenței a cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele ce nu au angajați.

Totodată  în categoria microîntreprinderilor  intră toate societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în anul 2016, conform art.48 pct.8 Cod fiscal.

Menționăm faptul că a fost eliminată și posibilitatea  firmelor de a trece la aplicarea impozitului pe profit în cazul companiilor care au un capital social minim de 45.000 de lei.

Astfel, și societățile care au subscris un capital social de minimum 45.000 de lei și care au optat până la finele lui 2017 pentru trecerea la impozitul pe profit tot vor aplică regimul de microîntreprinderi, de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit OUG nr. 79/2017, în sfera impozitului micro vor  întra și companiile ce activează în domeniul bancar, al asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital sau al jocurilor de noroc, atât timp cât cifra lor de afaceri nu va depăși un milion de euro într-un an.

Nu în ultimul rând, documentul dă liber veniturilor din consultanță și management. Mai precis, este eliminată condiția privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de cel puțîn 80% din veniturile totale. Astfel, firmele cu o pondere a veniturilor realizate din consultanță și management în venituri totale de cel puțin 20% nu vor mai trece la impozit pe profit, că în prezent.

În prevederile art.52 din Codul fiscal sunt enumerate regulile de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii în cursul anului.

Privacy Policy Settings