Selectează o Pagină

NOI MĂSURI FISCALE ÎN ROMÂNIA 2023: CE SCHIMBĂRI NE AȘTEAPTĂ ÎNCEPÂND CU NOIEMBRIE 2023

Introducere

În lumina recentelor reforme, Guvernul român a decis să facă schimbări majore în legislația fiscală din 2023. Aceste schimbări, care vor intra în vigoare începând cu noiembrie 2023, vin ca parte a unui pachet de măsuri fiscale care vizează atât creșterea cât și introducerea unor noi taxe. Vom analiza aici principalele măsuri fiscale care ne vor afecta viața de zi cu zi și vom încerca să înțelegem cum ne vor influența acestea finanțele personale.

Impozitul pe Venit pentru IT-iști

O schimbare majoră în legislația fiscală din România este eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru profesioniștii IT. Asta înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2024, IT-iștii vor plăti un impozit de 10% pe veniturile care depășesc 10.000 lei brut. Cu toate acestea, IT-iștii vor fi scutiți de la contribuția la Pilonul 2, ceea ce le-ar putea crește salariul net, compensând parțial pierderea scutirii de impozit. Totuși, acest lucru înseamnă că pensia lor privată nu va mai beneficia de noi contribuții.

Angajații din Construcții, Agricultură și Industria Alimentară

Reformele fiscale din 2023 aduc schimbări și pentru angajații din domeniile construcții, agricultură și industria alimentară. Acești angajați nu vor mai fi scutiți de la plata contribuției la sănătate și a contribuției asiguratorie pentru muncă. Pentru a compensa aceste pierderi, Guvernul și sindicatele au convenit să crească salariul minim brut în construcții la 4.582 lei, iar în agricultură și industria alimentară la 3.436 lei.

Limitarea Plăților Cash

O altă modificare în strategia fiscală românească este limitarea plăților cash. Începând cu 11 noiembrie 2023, plafonul zilnic pentru încasări și plăți între o persoană juridică și o persoană fizică va fi de 5.000 lei, iar între două persoane fizice va fi de 10.000 lei. Plățile cash către companii și între persoanele fizice vor fi, de asemenea, limitate la 1.000 lei pe zi. Această măsură a stârnit nemulțumirea micilor comercianți, în special a celor din zonele rurale, care depind în mare măsură de tranzacțiile cash.

Concluzie

Noul cadru fiscal din România în 2023 aduce cu sine schimbări semnificative care vor afecta atât persoanele fizice cât și companiile. De la IT-iști, la angajații din construcții și până la micii comercianți, toată lumea va resimți impactul acestor schimbări. Este crucial ca fiecare dintre noi să înțelegem cum ne vor afecta aceste măsuri și să ne pregătim în consecință pentru a minimiza impactul negativ asupra finanțelor noastre personale.