Selectează o Pagină

 

Impactul Legii nr. 254/2023 asupra procedurii de contestare a amenzilor de circulație în România

În ziua de 27 iulie 2023, România a asistat la intrarea în vigoare a Legii 254/2023 și a Procedurii de Contestare a Sancțiunilor Rutiere modiifcată,  un moment semnificativ în gestionarea amenzilor de circulație în țară. Publicată în Monitorul Oficial, această lege aduce schimbări substanțiale în procesul de contestare a amenzilor de circulație, facilitând procedurile legale pentru șoferi în cazul contravențiilor rutiere.

Competență Alternativă pentru Contestare

Principala modificare introdusă de Legea nr. 254/2023 constă în stabilirea unei competențe alternative pentru soluționarea plângerilor legate de contravențiile rutiere. În trecut, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere puteau fi contestate doar la judecătoria din locul în care a fost constatată fapta. Cu noua lege în vigoare, contestațiile pot fi depuse și la judecătoria din raza teritorială în care își are domiciliul sau sediul contravenientul.

Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 254/2023, regulile privind competența de contestare se aplicau majorității contravențiilor, cu excepția celor rutiere. Cu alte cuvinte, puteai depune plângeri contravenționale la judecătoria de domiciliu pentru alte tipuri de contravenții, dar nu și pentru cele rutiere. Noua lege a extins această posibilitate și pentru contravențiile rutiere.

Este esențial ca șoferii să fie bine informați cu privire la aceste modificări semnificative și să înțeleagă pe deplin drepturile și procedurile legale disponibile pentru contestarea amenzilor de circulație. Deși procesul poate părea complicat, asistența juridică adecvată poate ajuta șoferii să navigheze cu încredere prin aceste proceduri.

Concluzie și Asistență Juridică de Calitate

Impactul Legii nr. 254/2023 este semnificativ și vine în sprijinul șoferilor, oferindu-le mai multe opțiuni în ceea ce privește contestarea amenzilor de circulație. Cu toate acestea, într-un teren legal adesea complex, asistența unui avocat specializat este esențială. Deci – sunteți interesați să aflați care este Impactul Legii nr. 254/2023 asupra Procedurii de Contestare a Amenzilor de Circulație în România?

Echipa de avocați de la societatea de avocați Ionescu și Asociații este pregătită să ofere asistență juridică de înaltă calitate și reprezentare în fața instanțelor. Avem specialiști în dreptul rutier dedicați protejării drepturilor șoferilor și a libertății lor de circulație. Ne angajăm să oferim servicii juridice profesioniste și personalizate, astfel încât fiecare client să fie bine informat și pregătit să-și exercite drepturile în conformitate cu noile reglementări conform Legii 254/2023 și Procedurii de Contestare a Sancțiunilor Rutiere

Pentru a afla cum vă putem ajuta să contestați amenzile de circulație în mod profesionist și eficient, în lumina noilor reglementări aduse de Legea nr. 254/2023, contactați Ionescu și Asociații astăzi.