Selectează o Pagină

Capitolul I. Măsuri luate de instituțiile europene în privința combaterii pandemiei cu COVID-19:

  1. Introducere/Context

COVID-19 reprezintă o boală infecțioasă cauzată de cel mai recent descoperit virus (virusul SARS-CoV-2), identificat inițial în China la finalul lunii decembrie 2019, după o creștere anormală a persoanelor care au făcut febră și au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru complicațiile apărute, vizând în special tractul respirator.

La nivelul Uniunii Europene, până la data de 15 octombrie 2020, s-au înregistrat 4,8 milioane cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, dintre care peste 200.000 oameni au decedat. Uniunea Europeană, în particular, cunoaște creșteri masive ale îmbolnăvirilor, chiar și în state cu populație mică precum Olanda sau Belgia.

Sănătatea publică reprezintă o competență comună a Uniunii Europene și a statelor membre, ceea ce înseamnă că, potrivit cadrului de reglementare, UE poate să vină în completarea politicilor naționale ale statelor membre, în domeniul sănătății, dar nu are prerogativele necesare pentru a lua decizii în numele tuturor și nu își poate impune punctul de vedere la nivel supranațional.

 

  1. Recomandări  și acțiuni ale unor organisme ale Uniunii Europene

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda că evitarea transmiterii virusului ar trebui să reprezinte o prioritate. De asemenea, Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) a publicat mai multe materiale pe tema distanțării sociale și a recomandărilor asociate, în care au fost incluse câteva considerații care să fie avute în vedere în implementarea măsurilor la nivelul statelor membre: factorii sociali și politici, drepturile omului și proporționalitatea răspunsului, comunicarea riscului în rândul populației, sprijinirea oamenilor și a grupurilor vulnerabile, contracararea stigmatizării (îndeosebi pentru persoanele care ajung să se îmbolnăvească, se află în carantină sau autoizolare), promovarea solidarității și a sprijinului comunitar, compensații financiare pentru veniturile sau locurile de muncă pierdute, asigurarea continuității mediului de afaceri, procesarea și evaluarea impactului. În consecință, pe lângă măsurile privind sănătatea publică, au fost luate decizii guvernamentale în domenii precum: transporturi, turism, educație și învățământ, siguranță și ordine publică, muncă și protecție socială.

Health Security Committee (HSC) alături de Comisie coordonează acțiunile din domeniul riscurilor și a comunicării pe timp de criză, respectiv răspunsurile statelor membre la amenințările transfrontaliere în materie de sănătate.

Reuniunea Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (Sănătate) a avut ca principal punct pe agendă pandemia de COVID19. Printre concluziile adoptate se numără și următoarele: a) statele membre să acționeze împreună, în cooperare cu Comisia, și să adopte măsuri proporționale în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor; b) activarea de către Comisie a mecanismelor de finanțare existente pentru a sprijini cooperarea între statele membre în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la amenințarea cauzată de COVID-19.

La videoconferința membrilor Consiliului European a fost stabilită continuarea următoarelor cinci direcții de acțiune: limitarea răspândirii virusului; furnizarea de echipamente medicale, cu un accent special pe măști și dispozitive respiratorii; promovarea cercetării, inclusiv a cercetării în vederea unui vaccin; combaterea consecințelor socioeconomice; ajutarea cetățenilor blocați în țări terțe.

Una dintre activitățile din partea Consiliului UE a fost adoptatarea bugetul UE pentru 2021 modificat. Prin această măsură, Uniunea Europeană a disponibilizat aproape toate fondurile rămase din bugetul pe 2020 pentru a fi folosite în gestionarea pandemiei de COVID-19.

Comisia Uniunii Europene s-a concentrat în schimb pe următoarele domenii: sănătate publică (finanțarea de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și metode de diagnostic), frontiere și mobilitate (ex. asigurarea unor coridoare verzi pentru transportul de mărfuri intracomunitar sau faptul că nu ar trebui să existe controale suplimentare pentru produsele alimentare, având în vedere că Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a afirmat că nu există nicio dovadă pentru transmiterea COVID-19 via alimente; repatrierea cetățenilor europeni din state terțe, sprijin acordat companiilor aeriene privind sloturile de zbor), măsuri economice (modificarea regulilor privind țintele de deficit și flexibilitatea schemelor privind ajutoarele de stat, având în vedere că cea mai mare parte a bugetelor destinate luptei cu COVID-19 rezidă în sursele naționale), sprijinirea cercetării (inclusiv a unui vaccin), lupta împotriva dezinformării și a fraudelor online, gestionarea crizei și solidaritatea (mobilizarea finanțărilor din Fondul European de Solidaritate pentru acțiuni conexe COVID19). În domeniul sănătății publice, Comisia a propus la 2 aprilie măsuri precum: sprijinirea sistemelor de sănătate din statele membre cu 3 miliarde de euro din bugetul UE pentru a finanța Instrumentul pentru Sprijin de Urgență și RescEU (stocul comun de echipament medical), iar Consiliul și-a dat acordul pe 14 aprilie 2020 pentru suma de 2,7 miliarde euro.

O altă măsură de sprijin financiar adoptată în sprijinul statelor membre prevede eliminarea de taxe și TVA pentru importurile de echipamente medicale de protecție. În plus, Comisia a venit cu inițiativa SURE, prin care 100 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru menținerea locurilor de muncă și sprijinirea întreprinderilor, în contextul COVID-19.

 

Capitolul II.Măsuri particulare instituite de statele membre UE

 

2.1 Austria

Austria se află pe lista țărilor cu risc epidemiologic crescut. Datorită creșterii cazurilor de coronavirus, guvernul austriac a decis să implementeze un al doilea lockdown parțial începând cu data de 3 noiembrie. Măsurile principale, care sunt în vigoare până pe 30 noiembrie, includ:

Călătoriile cu scop de recreere nu vor fi permise; hotelurile pot găzdui doar călătorii cu scop de afaceri. Turiștilor care sunt deja cazați la un hotel, atunci când măsurile intră în vigoare, le este permis să rămână acolo până la returul lor programat.Restaurantele și barurile funcționează doar cu livrare sau pick-up, iar servirea mesei la fața locului nu este permisă.Majoritatea evenimentelor vor fi anulate. Muzeele, teatrele și majoritatea instituțiilor culturale și a facilităților de agrement se vor închide în această perioadă.Magazinele pot rămâne deschise, dar trebuie să existe cel puțin 10 metri pătrați de spațiu per client.Până pe cel puțin 12 noiembrie va fi interzisă părăsirea locuinței personale în intervalul 20:00 – 06:00, cu excepția următoarelor 5 situații: scopuri profesionale, nevoi primare vieții zilnice, îngrijirea la domiciliu a celor în necesitate sau obligații familiale, recuperare fizică și psihică (sport) și situații care implică apărarea bunurilor sau vieții.

 

2.2 Belgia

Belgia, țara europeană cea mai afectată, a revenit la carantină totală. Belgia e a doua ţară europeană care impune din nou carantina totală, după Franţa. Magazinele şi alte activităţi neesenţiale, cum ar fi saloanele de înfrumuseţare, se vor  închide. Supermarketurile pot comercializa doar bunuri esenţiale, iar adunările în public nu pot depăşi 4 persoane. Interdicţia de a circula noaptea este deja în vigoare.

 

2.3 Bulgaria

Autorităţile bulgare au dispus închiderea universităţilor şi a învăţământului secundar, printre alte măsuri antiepidemice luate după mai multe zile cu recorduri succesive de cazuri de COVID-19.

Conform ordinului semnat de ministrul sănătăţii, Kostadin Angelov, vor fi închise localurile nocturne – discoteci, baruri, cluburi și tot ce înseamnă spectacole, inclusiv cinematografe şi teatre, cu excepţia concertelor, dar cu o participare la numai 30% din capacitatea locului unde se desfăşoară.

Învăţământul primar se va desfăşura în continuare cu prezenţă fizică, dar cel secundar şi universitar va fi exclusiv online în următoarele săptămâni.În restaurante trebuie să existe o distanţă de cel puţin 1,5 metri între scaune şi un număr maxim şase persoane la aceeaşi masă.

De asemenea, toate evenimentele sportive, atât antrenamente, cât şi competiţii, se vor desfăşura fără public. Autorităţile medicale de la Sofia au impus  și obligativitatea măştii atât în spaţiile publice închise, cât şi în cele deschise.

 

2.4 Cipru

Autorităţile din Cipru au modificat condiţiile de intrare în ţară şi că România a fost inclusă pe lista ţărilor din categoria C. „Cetăţenii proveniţi din statele încadrate la categoria C nu pot călători în scop turistic în Republica Cipru”, potrivit MAE.Conform noilor măsuri anunţate de autorităţile cipriote, accesul este permis cetăţenilor care vin din statele incluse în categoria C numai dacă au test negativ coronavirus si prezintă anumite documente regăsite pe portalul destinat acestor măsuri.De asemenea, toate persoanele care sosesc în Republica Cipru din state incluse la categoria C trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.Cetăţenii proveniţi din statele încadrate la categoria C nu pot călători în scop turistic în Republica Cipru.Totodată, autorităţile cipriote nu mai permit turiştilor să traverseze în partea de nord a insulei.

 

2.5 Danemarca

Danemarca introduce restricţii, în urma numărului mare de cazuri de coronavirus înregistrare în ultima perioadă.Limita persoanelor la adunările publice se reduce de la 100 la 50.Barurile şi restaurantele se închid mai devreme, la ora 22.00, iar purtarea măştii va fi obligatorie în aceste unităţi, cu excepţia cazului în care clientul este aşezat.

 

2.6 Estonia

Guvernul de la Tallinn a precizat că școlile şi alte instituţii educaţionale vor fi închise.Autorităţile interzic de asemenea toate evenimentele publice. La graniţe, în aeroporturi şi în porturi vor fi introduse controale de sănătate, iar vizitatorii vor trebui să ofere detalii despre locurile pe unde au călătorit.

 

2.7 Finlanda

Experţii au spus că abordarea Finlandei  și anume adoptarea de măsuri restrictive rapide, dar nu totale, pentru a controla pandemia, iar apoi redeschiderea după câteva luni, a fost una dintre cele mai de succes din Europa.O mare diferenţă între Finlanda şi toate celelalte ţări europene este concentrarea sa asupra pregătirii şi a modului de acţiune în situaţii de urgenţă la nivel naţional.Finlanda este una dintre țările care gestinează cel mai bine situația actuală generată de coronavirus, concentrându-se pe munca de acasă si fructificarea perioadei de carantină.

 

2.8 Franța  

Adunările festive, de familie, în săli de petrecere nu se vor putea relua mult timp. De asemenea, barurile şi restaurantele, care se numără printre locurile de contaminare puternică, nu vor putea fi redeschise până la 1 decembrie, spre deosebire de magazinele de jucării. Este posibil să fie luate măsuri de relaxare de la 1 decembrie „strict limitate la magazine” şi pe baza unui protocol înăsprit. De asemenea, activitatea de telemunca va continua.

 

2.9 Germania

Luna aceasta Germania a impus o serie de măsuri pentru a pune sub control al doilea val al pandemiei, la fel ca o mare parte din țările din  Europa. Ca urmare a primelor restricții, numărul de noi infecţii nu mai creşte exponenţial, dar nu este încă previzibilă o scădere a numărului de infecţii.

Potrivit propunerilor, care s-ar putea schimba după discuţia dintre cancelar şi liderii regionali, copiii şi tinerii sunt încurajaţi să se întâlnească doar cu un singur prieten în mod regulat în timpul liber. În mod similar, familiile ar trebui să limiteze întâlnirile private la propria gospodărie.

Propunerea prevede în continuare limitarea întâlnirilor în public la membrii propriilor gospodării şi maximum două persoane din altă gospodărie. Proiectul solicită ca petrecerile private să fie iniţial evitate complet până la Crăciun. Din 2 noiembrie, doar membri din două gospodării au voie să se întâlnească în public, cu cel mult 10 persoane care iau parte la adunare.

În şcoli, toţi elevii poartă măşti, comparativ cu unele excepţii pentru şcolile elementare din prezent. Toate clasele vor fi înjumătăţite pentru a permite mai mult spaţiu între elevii individuali.

Toate persoanele considerate vulnerabile vor fi eligibile o dată pe săptămână pentru o mască cu calităţi superioare, cunoscută şi sub numele de FFP2.

 

2.10 Grecia

Autoritățile din Grecia recurg la restricții dure și impun carantină în Salonic, al doilea cel mai mare oraș din țară. Vor fi interzise intrările şi ieşirile din localitate, ca măsură de stopare a răspândirii Covid-19.

Cei 1,1 milioane de locuitori ai zonei metropolitane Salonic vor trebui să poarte mască inclusiv în spaţiile publice deschise şi să rămână în case între orele 00:30 şi 05:00. Toate reuniunile în spaţiile publice şi private sunt interzise, iar locurile de joacă, terenurile de sport, siturile arheologice, muzeele şi teatrele vor fi închise. Restaurantele vor avea dreptul să facă doar livrări.

Premierul Mitsotakis a anunţat şi închiderea perimetrală a oraşului Salonic, intrările şi ieşirile din localitate fiind interzise, măsură decisă pentru toate localităţile aflate în zona ”roşie”. Oraşul Larisa, din centrul Greciei, a intrat de asemenea în zona roşie şi a fost instituită şi acolo carantina.

Aceste măsuri sunt aplicate în baza unui plan antiepidemic elaborat cu o lună în urmă de guvernul de la Atena, care prevede că zonele cu un număr semnificativ de infecţii intră în lockdown, iar în cele cu o situaţie epidemiologică mai favorabilă se aplică restricţii mai uşoare.

 

2.11 Irlanda

Irlanda impune cele mai dure restricții din Europa. Toate activităţile comerciale neesenţiale se vor închide şi barurile şi restaurantele vor servi doar alimente la pachet.Numai persoanele cu un loc de muncă considerat esenţial vor avea ”permisiunea de a se deplasa la serviciu”.În plus, irlandezii nu îşi vor putea părăsi casele pentru a face mişcare decât pe o rază de cinci kilometri în jurul locuinţei, în caz contrar riscând amenzi.Şcolile şi creşele vor rămâne deschise.Vizitele între diferite locuinţe şi evenimentele interioare vor fi interzise, deşi sportul profesional va fi permis în spaţiu închis.

 

2.12 Italia

Italia anunță noi măsuri anti-Covid: şcolile şi grădiniţele vor rămâne deschise în Italia, 75% din cursurile din licee şi universităţi desfăşurându-se în schimb online. Se închid cinematografele, teatrele, sălile de sport şi piscinele. În acelaşi timp, barurile şi restaurantele nu vor mai avea voie să primească clienţi după ora 18.00. Totodată, populaţia este îndemnată să evite pe cât posibil transportul în comun.

 

2.17 Olanda

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a ordonat măsuri suplimentare de izolare pentru a încetini răspândirea noului coronavirus în Olanda şi a declarat că guvernul are în vedere, de asemenea, interdicţii de circulaţie şi închiderea şcolilor. Premierul olandez a declarat marţi că muzeele, teatrele, cinematografele, grădinile zoologice şi parcurile de distracţii vor trebui, de asemenea, să se închidă.

 

2.18 Polonia

Premierul polonez a cerut cetățenilor să-și limiteze la minimum deplasările și să lucreze de acasă, anunțând o serie de măsuri pe care agențiile internaționale de presă le califică drept o „carantină parțială” la nivel național, care vizează limitarea creșterii-record de noi cazuri de coronavirus. În zonele „roșii”, restricțiile vizează magazinele, interzicerea unor evenimente precum nunțile, în timp ce școala se va face exclusiv online. Nu vor fi permise grupurile mai mari de 10 persoane, iar în transportul public locurile pe scaune vor fi reduse la jumătate.

În zonele galbene, școala se va face hibrid, restaurantele vor funcționa numai în sistem take away, între 6:00 și 21:00, vor fi închise piscinele, sălile de fitness, iar la adunările publice sunt permise maximum 25 de persoane. Evenimentele sportive se vor desfășura fără public.

 

2.19 Portugalia

Portugalia introduce noi reguli anti-COVID. Adunările mai mari de zece persoane sunt interzise şi se impun limite de socializare. E interzis şi consumul băuturilor alcoolice mai târziu de ora 20.00. În cele mai mari oraşe, Lisabona şi Porto, vor fi implementate reguli speciale. Oamenii vor merge în ture la locul de muncă, transportul public va fi limitat, iar restaurantele şi cafenelele de lângă şcoli vor servi doar grupuri de maxim patru oameni la masă.

 

2.20 Republica Cehă

Cehia adoptă măsuri extreme în pandemie: închide aproape toate magazinele și limitează drastic libertatea de mișcare. Guvernul Cehiei a decis să închidă toate magazinele – cu excepția celor de alimente și a farmaciilor – și să limiteze mișcarea cetățenilor la deplasările esențiale (la serviciu sau la doctor) pentru a opri creșterea rapidă a numărului de infectări cu noul coronavirus.Cetățenilor le va fi interzis să se întâlnească în grupuri mai mari de două persoane, iar măștile sanitare sunt obligatorii în interior și în exterior.Școlile, restaurantele și barurile sunt deja închise în Cehia.

 

2.23 Spania

Autoritățile din Madrid, una dintre cele mai afectate zone, au decis impunerea carantinei pentru locuitorii capitalei și ai altor nouă orașe limitrofe. Astfel, madrilenilor li se permite în continuare să părăsească localitatea, în ciuda restricțiilor impuse inițial de autorități.  Decizia instituirii unui ”lockdown” în această regiune fusese luată de Ministerului spaniol al Sănătăţii, dar a fost atacată în justiţie de guvernul regional, care a invocat o imixtiune a guvernului central în competenţele sale şi a cerut suspendarea aplicării noilor măsuri. Chiar și așa, decizia guvernului spaniol de a introduce lock-down, astfel încât locuitorii Madridului şi din nouă localităţi învecinate să nu poată părăsi orașele decât în câteva situaţii precise, cum ar fi mersul la serviciu, la medic sau la şcoală, a fost invalidată de Tribunalul de la Madrid.

 

2.24 Suedia

Suedia a limitat la maximum opt numărul de persoane care stau împreună la mese în cafenele și restaurante, pe fondul unei creșteri accentuate a infecțiilor cu coronavirus. Până acum, Suedia nu a impus niciodată un lockdown la nivel național, fiind una dintre puținele țări ale lumii care a tratat diferit pandemia de coronavirus.  Premierul suedez a recomandat, de asemenea, să lucreze de acasă, dacă este posibil și să evite transportul public, în special pentru trei regiuni: Halland, Örebro și Jönköping, unde lucrurile sunt mai grave. Noile măsuri sunt la nivel de recomandare, fără a fi impuse.

 

2.25 Croația

Croaţia a anunţat că va reintroduce unele restricţii pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus.Cafenelele şi barurile vor putea primi clienţi doar în spaţii deschise, la nunţi şi înmormântări vor putea  articipa cel mult 50 de persoane, iar la alte evenimente private cel mult 20 de oameni.

Postul de radio şi televiziune public croat HRT a relatat anterior că turiştii din ţările care au declarat Croaţia ‘nesigură’ îşi strâng bagajele pentru a evita carantina la revenirea în statele de origine şi că au fost anulate numeroase rezervări la hoteluri.
Turismul este sectorul cel mai important din economia Croaţiei, contribuind cu peste 20% la venitul naţional al ţării.

 

 

 

 

Bibliografie

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/centrul-european-pentru-controlul-bolilor-numarul-deceselor-a-depasit-200-000-in-ue-si-statele-europene-asociate-1386555masuri

http://ier.gov.ro/wp-content/uploads/2020/04/Policy-brief-7_aprilie-2020_final.pdf

https://www.austria.info/ro/informatii-practice/siguranta

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/belgia-a-intrat-din-nou-in-carantina-totala-premier-zeste-ultima-noastra-sansa.html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/bulgaria-impune-noi-restrictii-dupa-ce-numarul-de-cazuri-de-covid-19-a-crescut-dramatic.html

https://www.zf.ro/eveniment/masura-extrema-cipru-interzice-total-accesul-turistilor-romani-in-19441002

https://www.digi24.ro/stiri/externe/estonia-a-declarat-stare-de-urgenta-din-cauza-epidemiei-de-coronavirus-1274945

https://www.dw.com/ro/germania-%C3%AEn%C4%83spre%C5%9Fte-m%C4%83surile-anti-covid/a-55278749

https://www.digi24.ro/stiri/externe/germania-vrea-inasprirea-masurilor-anti-covid-avem-patru-luni-dificile-de-iarna-inaintea-noastra-1402499

https://www.digi24.ro/stiri/externe/masuri-drastice-in-grecia-guvernul-impune-lockdown-la-salonic-nimeni-nu-poate-intra-sau-iesi-din-oras-1392960

https://www.digi24.ro/stiri/externe/irlanda-impune-cele-mai-dure-restrictii-din-europa-premier-doar-asa-vom-putea-sa-sarbatorim-corespunzator-craciunul-1387351

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24374903-italia-anunta-noi-masuri-anti-covid-inchid-cinematografele-teatrele-salile-sport-piscinele.htm

https://www.digi24.ro/stiri/externe/olanda-ia-masuri-suplimentare-pentru-a-limita-raspandirea-covid-19-guvernul-are-in-vedere-inchiderea-scolilor-1395899

https://www.digi24.ro/stiri/externe/decizie-bulversanta-in-spania-carantina-din-madrid-a-fost-respinsa-in-justie-1381111

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ramaneti-acasa-polonia-reintroduce-restrictii-dure-la-nivel-national-din-cauza-cresterii-alarmante-a-cazurilor-de-covid-de-covid-1385227

https://www.g4media.ro/cehia-masuri-extreme-in-pandemie-inchide-aproape-toate-magazinele-si-limiteaza-drastic-libertatea-de-miscare.html

https://www.digi24.ro/stiri/externe/suedia-recomanda-noi-masuri-restrictive-pe-fondul-cresterii-infectiilor-cu-covid-19-avem-o-iarna-lunga-si-dura-in-fata-noastra-1395906