Selectează o Pagină

Luni, 6 aprilie 2020, Președintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, după şedinţa de evaluare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban şi cu membrii Guvernului,  prin care anunța prelungirea perioadei situației de urgență instituite la data de 16 martie 2020 prin Decretul nr. 195, cu încă 30 de zile, mai exact până la data de 16 mai 2020. 

În cursul acestei săptămâni va fi elaborat textul decretului, raportat la propunerile primite de la Guvern, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie emis un nou decret.

Scopul declarat al instituirii stării de urgență este de a combate epidemia COVID-19 prin alocarea de noi resurse, mai mulți bani pentru medicamente și aparatura medicală necesară, cu proceduri simplificate. ​

Raportat la contextul actual, creșterea numărului persoanelor infectate cu COVID-19 nu a fost precum în alte țări unde sunt mulți români precum Italia sau Spania, însă lucrul acesta nu înseamnă că trebuie să adoptăm o poziție relaxată. 

Pentru a evita creșterea numărului persoanelor infectate, indicațiile autorităților trebuie respectate cu strictețe.

Stocurile cu echipamente de protecție vor fi refăcute în această săptămână, respectiv 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane pentru forțele de ordine, 8 milioane de măști pentru populație.

Prin această epidemie s-a instaurat nu numai o criză în domeniul sanitar, cât și o criză care afectează întreaga economie.

Ca efect al acestor crize, deficitul bugetar va avea o creștere semnificativă, iar necesitatea resurselor financiare pentru sănătate și șomaj va fi din ce în ce mai mare.

Guvernul va trebui să facă o analiză prin care să se reevalueze veniturile în scădere, dar și cheltuielile din banul public pe întregul an.

Cel târziu marți, 7 aprilie 2020, România urmează a-și arăta solidaritatea față de Italia, prin trimiterea unei echipe de 11 cadre medicale, medici și asistenți, în zona Milano.