Selectează o Pagină

Dezlegăm nodul birocrației: Cum ne afectează Proiectul de Lege privind Codul de Procedură Fiscală

Într-o lume în continuă mișcare, legislația fiscală nu este o excepție. Pentru cei din mediul de afaceri, este esențial să rămâi informat și pregătit pentru noile schimbări. Astăzi, vă aduc în atenție una dintre modificările propuse prin „Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală” și impactul acestora asupra modului în care gestionăm declarațiile fiscale.

Ce a fost?

Până recent, termenele strânse și actualizările frecvente ale programului de asistență pus la dispoziție de ANAF au pus presiune atât pe contribuabili, cât și pe dezvoltatorii de programe informatice. Ne-am confruntat cu situații în care era aproape imposibil să transmitem declarațiile la timp și corect.

Ce urmează?

sprijinul contribuabililor:

I. Ne sancționarea pentru depășirea termenelor – dacă întârzierea se datorează unor probleme tehnice sau a lipsei formularelor electronice puse la dispoziție cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de termen.
II. Abrogarea termenului de 5 ani – contribuabilii nu mai pot fi sancționați după 5 ani de la nedepunerea declarațiilor, aliniind astfel reglementările fiscale cu regimul general al contravențiilor.

Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră?

Mai puțin stres: Termenele strânse și amenințarea sancțiunilor pot deveni o amintire.

Eficiență: Cu mai mult timp pentru testare și adaptare, riscul de erori în completarea declarațiilor scade semnificativ.

Conformare facilă: Prin reducerea barierelor birocratice, întregul proces de conformare fiscală devine mai simplu și mai prietenos.

Concluzie:

Schimbările legislative pot părea deseori copleșitoare, dar cu informația corectă și asistență competentă, orice obstacol poate fi depășit. Având în vedere aceste propuneri pozitive, avem încredere că mediul de afaceri din România se îndreaptă în direcția corectă, punând pe primul loc nevoile și binele contribuabililor.

Ce Propune Noul Proiect: Simplu spus, propunerea vine în sprijinul contribuabililor care se confruntă cu probleme tehnice în procesul de depunere a declarațiilor fiscale. Acest lucru înseamnă că, în anumite situații, dacă declarațiile nu sunt depuse în termen din cauze tehnice sau similare, contribuabilii vor avea un răgaz de 30 de zile pentru depunere, fără a fi sancționați.
odificări Cod de Procedură Fiscală
Pentru mai multe informații și asistență profesională, vizitați-ne pe www.ionescu-asociații.ro.