Selectează o Pagină

Viitor? Poate părea puțin intimidant să ne gândim la asta, dar în același timp este inevitabil și in niciun caz nu trebuie să ne simțim descurajați de ceea ce ne aduce.

În ceea ce privește viitorul avocaturii, mulți prezic domeniul drepturilor omului și al dreptului european ca fiind principalele domenii de interes. Voi fi de acord cu ei într-o anumită măsură, dar credința mea este în ceea ce privește domeniul Fuziunilor și Achizițiilor. Știați că primele au avut loc la sfârșitul anilor 1890 în producția de rețele de energie și căi ferate? Trebuie să recunosc, este destul de impresionant cât de devreme a început acest lucru.

În primul rând, vreau să explic ce sunt Fuziunile și Achizițiile (M&A), astfel încât dvs., cititorii, să vă puteti obișnui cu termenii și aveti o intelegere generala clar mai buna privitor la ceea ce aduce acest domeniu. Fuziunile si achizitiile sunt tranzacții financiare ce au scopul de a uni două persoane juridice întruna.

Mai mult, această unificare poate consolida entitatea și o poate face mai puțin vulnerabilă la amenințări precum pierderea clienților sau criza economică. În plus, poate modifica proprietatea și structura noii afaceri. Distincția dintre fuziuni și Achiziții nu este greu de înțeles, întrucât cele doua urmaresc scopuri diferite.

 

O fuziune apare atunci când două persoane juridice se asociază cu scopul de a-și împărtăși proprietatea și de a crea o nouă entitate. Acest lucru duce la „acționari” ca termen care definește cel mai bine acest tip de tranzacție.

 

Achizițiile sunt mai degraba diferite, deoarece proprietatea nu este împărțită în mod egal. Una dintre entități este preluată cu scopul de a înființa un acționar majoritar care are în plus puterea decizională.

 

În al doilea rând, vreau să împărtășesc cu voi credința mea desavarsita cu privire la motivul pentru care acesta este viitorul avocaturii. În contextul globalizării, companiile mici au început, din păcate, să se prăbușească sub ochii liderilor de piață. Dovada justificativă pentru această declarație este de gasit în analiza pe care Deloitte o oferă în fiecare an cu privire la piața de Fuziuni si Achizitii. Previziunile sunt destul de stabile pentru anul următor și arată o creștere. Nu am nicio îndoială că această ascensiune se va produce într-un ritm alarmant în următorul deceniu.

 

Pe de altă parte, sfătuiesc cu tărie pe toată lumea să vadă partea pozitivă a fuziunilor si achizitiilor, deoarece acestea pot reuni entități mai mici întruna puternică și de succes. O entitate consolidată poate atrage noi investitori, noi clienți și noi oportunități care ar putea să nu fie posibile dacă nu se întâmplă acest tip de tranzacție. Dar, în același timp, pot apărea noi probleme juridice și acestea ar trebui să fie prevăzute și soluționate atât de entitate cât și de consilierul juridic.

 

Acum, să mergem la modul în care acest domeniu este legat de cel al legii. Pentru a finaliza o astfel de tranzacție complexă, trebuie să consultați legile și reglementările pentru a evita problemele legale. Primul aspect legal care trebuie stabilit este noua structură a entității.

 

Spre exemplu, dacă o entitate cumpără acțiuni cu scopul de a dobândi o mică parte din proprietate, ne referim la o abordare de „achizitie de active”. Dacă o entitate dorește să achiziționeze majoritatea acțiunilor și să devină acționar majoritar, abordarea de restructurare este denumită „achiziție de acțiuni”.

În ceea ce privește „fuziunile”, această abordare constă în unificarea a două entități pentru a deveni o afacere mai mare, consolidată și durabilă. Cred cu tărie că o astfel de delimitare trebuie făcută corect de către avocați, deoarece se aplică diferite legi și reglementări.

 

Un alt aspect legal întâlnit în cadrul acestor tranzacții este legat de bani. Avocații trebuie să stabilească in mod legal capitalul fiecărei entități. De asemenea, ar trebui să se acorde atenție cu privire la rezerva sau capitalul nedistribuibil care este garantat și care nu poate fi vândut ca dividend către noul acționar(i). Dacă se realizează o astfel de tranzacție (referindu-ne la cea din urmă), va aparea si raspunderea de partea entitatii ce vinde.

Dacă doriți să aflați mai multe despre modul în care fuziunile si achizitiile sunt reglementate și daca aveți nevoie de consiliere juridică, suntem încântați să vă oferim sprijinul nostru, încrederea și expertiza noastră juridică pe parcursul întregului proces.

Aici, la Ionescu & Asociații, credem că o relație client-avocat trebuie să se stabilească  pe încredere, angajament, reciprocitate și comunicare de ambele părți!

De asemenea, înțelegem pe deplin nevoile fiecărui client și ne adaptăm rapid pentru a găsi cele mai bune soluții legale.

 

Savescu Kristin Elisabeta

Student practicant