Selectează o Pagină

Insolvență și falimente

Falimentul este starea de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.

Falimentul este prezumat ca fiind vadit atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori. Falimentul este iminent atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.

Exista doua forme legale de declarare a falimentului: faliment involuntar, cand unul sau mai multi creditori prezinta unei instante judecatoresti o plangere cu privire la neindeplinirea obligatiilor de plata de catre debitor si faliment involuntar, cand debitorul isi declara singur starea de insolvabilitate in fata unei instante judecatoresti.

In solutionarea unui faliment se poate aplica una din urmatoarele doua proceduri: procedura de reorganizare judiciara prin care se permite debitorului sa ramana in posesia afacerii si sa-si continue activitatea in anumite conditii. Procedura de lichidare in cadrul careia instanta judecatoreasca numeste un lichidator care, intr-un timp determinat, trebuie sa vanda activele companiei si sa achite datoriile catre creditori.